قبل از اینکه بخواهیم در مورد ریپل صحبت کنیم بهتر است کمی در مورد کریپتوکارنسیها یا ارزهای دیجیتال و علت به وجود آمدن آنها توضیح دهیم.
میتوانیم بهجرات بگوییم نام رمز ارز یا ارز دیجیتال با بیت کوین گره خورده است. بیت کوین که به عنوان اولین و مهمترین ارز دیجیتال شناخته میشود در سال ۲۰۰۸ به عنوان یک پدیده نوظهور وارد مبادلات اقتصادی شد. از عواملی که باعث محبوبیت بیت کوین شد میتوان به مواردی مانند غیرمتمرکز بودن، غیرقابل نفوذ بودن، امکان سرمایهگذاری و خرید و فروش بدون نیاز به احرازِ هویت آن اشاره کرد. همین فاکتورها باعث شد، سرمایهگذاران زیادی ترغیب شوند از آن برای نقلوانتقالات مالی خود استفاده کنند. همچنین بسیاری از افراد سعی کردند به کمک ماینینگ و استخراج بیت کوین به این ارز گرانبها دست پیدا کنند.
با موفقیت بیت کوین، ارزهای دیجیتال دیگری هم سعی کردند وارد این بازار جدید شوند اما بسیاری از آنها نتوانستند نظر کاربران را به خود جلب کنند. در این میان ارزهایی مانند اتریوم، لایتکوین، مونرو و ریپل توانستند با ارائه خدمات ویژه به کاربران، در بین مردم و سرمایهگذاران محبوب شوند و سود زیادی کسب کنند. در ادامه قصد داریم با یکی از موفقترین ارزهای دیجیتال یعنی Ripple بیشتر آشنا شویم.
ریپل(Ripple) چیست؟
ریپل در واقع تنها یک ارز دیجیتال و واحد مالی نیست، بلکه یک پلتفرم پرداخت دیجیتالی است که کریپتوکارنسی یا همان رمزارز مخصوص به خود یعنی XRP دارد. به عبارت دیگر هدف سازندگان Ripple ارائه یک پروتکل برای انجام تراکنشهای سریع و ارزان بود.
در مقایسه با بیت کوین که یک پلتفرم غیرمتمرکز است و به دلیل تراکنشهای زیاد روی شبکه، مبادلات روی آن به کندی صورت میگیرد، ریپل یک شبکه و بستر متمرکز است که تراکنشها روی آن بسیار سریعتر و ارزانتر انجام میشود.
نکته جالب در مورد Ripple این است که به همه این امکان میدهد تا از طریق ریپلنت (Ripplenet) ارز دیجیتال خود را طراحی و عرضه کنند. ریپلنت در واقع یک شبکه خدمات پرداخت مانند بانکها و موسسات مالی است که به افراد امکان میدهد از مزایای ریپل برای نقل و انتقالات مالی استفاده میکنند.
تاریخچه ارز دیجیتال ریپل
جالب است بدانید پروژه ریپل خیلی قبلتر از بیت کوین کلید خورده بود. در سال ۲۰۰۴ گروهی از توسعهدهندگان کانادایی به سرپرستی رایان فوگر (Ryan Fugger) روی یک سیستم پولی غیرمتمرکز به نام ریپل پی (RipplePay) فعالیت میکردند تا به همه افراد اجازه دهند واحد مالی مخصوص به خود را داشته باشند. اما ریپل پی هرگز نتوانست محبوبیت چندانی کسب کند و حتی بعد از ۷ سال فعالیت تعداد کاربران آن به ۱۰ هزار نفر هم نرسید.
اما داستان واقعی ریپل از سال ۲۰۱۳ زمانی آغاز میشود که جِد مککلب (Jed McCaleb) به ریپل ملحق شد و به کمک آرتور بریتو (Arthur Britto) و دیوید شوارتز (David Schwartz) تصمیم گرفتند کار اولیه رایان فوگر را توسعه دهند.
جِد مککلب که با راهاندازی صرافی Mt Gox به یکی از چهرههای شاخص دنیای رمز ارزها تبدیل شد، توانست تعدادی از سرمایهگذاران مطرح بانکی را دعوت کند تا روی Ripple سرمایهگذاری کنند.
ریپل با جذب سرمایهی بزرگی از سال ۲۰۱۳ به طور جدی وارد بازار شد و توانست بازار مخصوص به خود یعنی بانکها و موسسات مالی را هدف بگیرد.
ریپل چگونه کار میکند؟
قبل از اینکه بخواهیم در مورد ساز و کار ریپل صحبت کنیم باید به این نکته اشاره کنیم که Ripple بر خلاف بیت کوین و اتریوم دارای یک بلاک چین منحصر به فرد نیست. در واقع شاید ماموریت اصلی ریپل بر خلاف هدف اصلی بیت کوین باشد.
در حالی که هدف اصلی بیت کوین حذف بانکها و واسطههای مالی بود، ریپل اعتقاد دارد حذف بانکها کار درستی نیست، بلکه به دنبال راه حلی است تا نقل و انتقالات مالی در سریعترین زمان ممکن و با کمترین هزینه انجام شود. ریپل برای این منظور از چندین محصول به نام xCurrent، xRapid و xVia استفاده میکند. بانکها و موسسات مالی میتوانند از این فناوری برای معاملات جهانی و برونمرزی استفاده کنند.
ریپل در حقیقت به بانکها و موسسات مالی کمک میکند تا نقل و انتقالات مالی بزرگ را با کمترین مشکل انجام دهند. شبکه ریپل به عنوان یک پروتکل یا مسیر امن برای اتصال بانکها و شبکههای پرداخت عمل میکند تا تراکنشهای مالی بزرگ در عرض چند ثانیه در سراسر جهان انجام شود. همچنین ریپل علاوه بر کمک به موسسات مالی و بانکها دارای رمز ارز مخصوص به خود است که با نام نماد XRP شناخته میشود. رپیل از این ارز برای انجام معاملاتی که واحدهای مشابهی ندارند و حجم پایینی دارند استفاده میکند.
ریپل چه مزایایی دارد؟
ریپل در واقع نقطه ضعفهای بیت کوین را شناسایی کرد و سعی کرد آنها را برطرف کندو به عنوان مزیتهای خود به کاربران معرفی کند.
از جمله این مزیتها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
پرداخت سریع
یکی از مهمترین مشکلاتی که کاربران بیت کوین با آن مواجه هستند، تاخیر زیاد در انجام تراکنش است که به دلیل تراکم بیش از حد شبکه بیت کوین گاهی امکان دارد تایید یک تراکنش ۲۴ تا ۴۸ ساعت طول بکشد. در حالی که تراکنشها روی شبکه ریپل در کمترین زمان ممکن و در حد ۱ تا ۵ ثانیه صورت میگیرد.
پرداخت امن
یکی از مهمترین قابلیتهای ارز دیجیتال یا رمز پایه طراحی و کدگذاری آنها بر اساس الگوریتمهای ریاضی است، همین امر امکان جعل و هک کردن آن را به کمترین حد ممکن میرساند.
اتصال به شبکههای پرداخت جهانی
شاید اصلیترین ویژگی ریپل نسبت به سایر ارزهای دیجیتال همین موضوع باشد که به جای حذف کردن واسطههای مالی، سعی میکند به آنها کمک کند تا کاراتر عمل کنند و خدمات مقرون بهصرفهتری را به مردم ارائه دهند.
چه آیندهای پیش روی ارز Ripple قرار دارد؟
اگر به فکر سرمایهگذاری روی کریپتوکارنسیها هستید، ریپل شاید گزینه مناسبی باشد. اما قبل از اینکه تصمیم بگیرید روی یک ارز دیجیتال سرمایهگذاری کنید، باید نسبت به آینده آن مطمئن باشید. همانطور که پیش از این اشاره کردیم، Ripple شاید به جای هدف گرفتن کاربران عادی، بانکها و موسسات مالی را هدف گرفته است بنابراین عجیب نیست که بانکها و شرکتهای فین تک بزرگی مانند Santander، American Express، Western Union، UniCredit و مانند آن بزرگترین مشتریان ریپل باشند.
سرمایهگذاری شرکتهای بزرگ باعث شده است که اعتماد عمومی نسبت به آن ایجاد شود و تقریبا نسبت به آینده این ارز اعتماد داشته باشیم. ضمن اینکه هر چه بانکها و موسسات بیشتر و بزرگتری از ریپل استفاده کنند، ارزش این ارز هم افزایش خواهد یافت و آن را به یک فرصت بهتر برای سرمایهگذاری تبدیل خواهد کرد.
یکی از دیگر مزایای سرمایهگذاری روی ریپل این است که تورم نخواهد داشت. از آنجایی که همه توکنهای ریپل در همان ابتدا استخراج شده و در چرخه قرار گرفته است، بنابراین شاهد عرضه بیشتر Ripple و تورم آن نخواهیم بود.
در پایان
شاید یک نکته منفی در مورد Ripple این است که بیش از ۶۰ درصد توکنهای Ripple به خود آزمایشگاههای ریپل تعلق دارد و این موضوع شاید موجب یک انحصار در قیمتگذاری ریپل تبدیل شود. در حالی که ریپل در زمان عرضه تنها ۰.۰۰۵۸ دلار ارزش داشت، در ژانویه ۲۰۱۸ هر ریپل با ارزش ۳.۸ دلار مبادله شد. هرچند پس از آن بازار ارزهای دیجیتال با سقوط شدید مواجه شد در حال حاضر در مارس ۲۰۲۰ هر ریپل ۰.۱۳ دلار مبادله میشود. ارزش بازار ریپل در حال حاضر بیش از ۶ میلیارد دلار است که نزدیک به ۵ درصد بازار ارزهای دیجیتال را به خود اختصاص داده است. اگر شما هم قصد سرمایهگذاری در این ارز را دارید با کمی مطالعه و بررسی بازار به نتیجه خواهید رسید.
نظرات